Tuesday, June 25, 2013

Rescue Abandoned Monkey





Alhamdullilah kerja di permudahkan Allah.bersyukur sangat , jamil sampai di bukit langat dalam pukul 4.ppm. ngat dah menunggu. tapi dia nampak pelik bila jamil bawa sangkar. Di mulakan dgn bagi dia minum apple juice , gula gula. lepas tu jamil start groom pura pura cari kutu . pastu jamil angkat sangkar letak atas penghadang besi.pujuk dia masuk , dia masuk cuma separuh badan.kalau nak tolak boleh tapi tak mahu dia marah. lepas tu dia keluar. suruh masuk dah tak nak.

 So kena plan B. bagi berdiri kandang dgn pintunya terbuka. jamil bermanja balik dgn ngat . groom dia. cari kutu. agak agak dalam 45 minit. jamil mula groom bahagian belakang dia. apabila jamil tengok situasi kedua dua lengan dia free to hold. jamil terus pegang kedua dua lengan dia dari belakang. alhamdullilah dia tak melawan langsung cuma menjerit je.



Jamil pujuk sambil masukan ke dalam kandnag dan tutup. dia langsung tak bising , relax je. terus bawa balik. sampai rumah JK dan Shaki dan mula buat sport check.bekas kandnag shaki dna jk yg lama mmg teklah di buat persediaan. jamil mandikan dia dgn cara tembak air ,tapi dia relax sungguh. biar dia relax dulu. bagi antibiotic, multivitamin. dan ubat cacing.
 Insyaallah bila hati kata ok jamil akan panggil perhilitan untuk ambil dna lepaskan ke dalam hutan. 2 kali jamil antar email, 2 kali sms kepada ketua pengarah perhilitan wilayah sendiri , sampai secara mulut kepada en rosario timbalan pengarah tapi dah sebulan jamil tunggu. they not intersted to do the jobs. mereka langsung tak berbuat apa apa. mereka lebih berminat nak serbu jamil di rumah, serbu jamil di bb.kononya ada PUKIMAK komplain. tapi bila tanya siap. tak nak cakap.

So kepada perhilitan yg buat kerja kerana gaji. i already catch the abandoned monkey. now i will pass to you all to relise him inside real jungle.


When I arrive there ngat already waiting for me. Starting by giving him apple juice, some candy. And start play with him. In that time also I put the cage close to me. And try to ask him going inside. At first he goes inside but only half body. That he going out again. I try second time he still not interested to do nice way hahaha.


I put down the cage. Raped my hand with towel. A starting to groom him. I thing around 45 minute. Because he is far away from my cage. When I already bring him close to my cage. I am starting to groom him from behind. When I already have chance to grab both of his hand I just do. He didn’t fight only shouting. I pun him inside the cage slowly.




He doesn’t even try to fight or jump or anything. He just quiet and like surprise. I need to do this alone because if I bring someone he will try to attack that person. But thank god everything on schedule. , ngat now in my house. Already bath him with water without touch him. And now he inside temporary cage. The ex jk and shaki cage. I am going to call wildlife departments to come and pick him up. And send him to rehab place.


That I rely hope he will be happy to stay in the real jungle.maby with his friend without disturbing from people, car, lorry, bus or motorcycle. now I am totally happy. I no need to worry he get hit by car or motorcycle. he will be in his heaven soo. Thank you ngat for letting me to helping you.



DONATION FOR ABANDONED ANIMALS!! 

 MAY BANK BERHAD : 
MAY BANK (KUALA LUMPUR MAIN) 
JAMIL BIN ISMAIL 
ACCOUNT NO: 164016046536 
For oversea Donors Sort Code: (MBBEMYKL) 

BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD 
 JKCR ANIMALS CARE 
ACCOUNT NO : 12-122-01-000920-2

No comments:

Post a Comment

You can leave comment.if good and ok i will publish it. if rude or bullshit arios kabaretos lambrados.