Wednesday, December 26, 2012

Shakipak

 

 Seorang Hamba ALLAH yang juga rakan Fb menghubungi jamil , menurut beliau ada seekor kucing jalanan yg selalu beliau beri makan ketika hendak keluar kerja dan balik kerja berulat di pipinya. beliau memohon jamil tolong ambil dna selamatkan. beliau offer untuk menanggung segala pembelanjaan perubatan , jamil kata ok tapi kenalah hantar dna beliau setuju.

Hari ini dalam pukul 8.00mlm beliau sampai ke rumah dengan di temani kawanya.dan membawa seekor kucing jantan yg besar yg beliau panggil BAPAK kerana besar , Bau kucing itu punyalah busuk rasa mcm nak muntah. setelah jamil selidik rupanya kawasan pipi kucing itu di belah kiri sudah teruk bernanah dna berulat . jamil terus masukan ke dalam kandang sementara.

 Seperti kes shakincur mereka inis ebelum menghubungi jamil telah menghubungi sebuat tempat atau nama yg agak di kenali oleh pencinta haiwan iaitu P.....J.....K......dan memohon untuk menyerahkan kucing ini.dan minta di ubati. dan alasan yg sama seperti yg mereka kata kepada penyelamat shakincur . jamil hanya senyum kerana memang sudah tahu tentang hal begini .juga tempat ini tidak ambil atau selamatkan kucing kucing yg teruk, sakit atau cacat. mereka hanya terima kucing yg boleh mendatangkan wang sahaja .... ini bukan mengutuk atau mengumpat INI KENYATAAN OK!!!!!


Ok berbalik kepada hamba Allah tadi , setelah kami berbual dna mereka pohon untuk amsuk melihat kucing kcuing setelah puas ,kami berbual dana 30 minit. sebelum pulang hamba Allah itu menyerahkan sumbangan rm 150/ untuk perubatan kucing itu.Dan apabila mereka balik jamil memulakan perubatan dengan memandikan kucing itu dahulu. kemudian mencuci bahagian yg teruk dengan Air Dettol untuk memastikan ulat ulat itu jatuh , kemudian di cuci dgn air panas suam dan dengan Dettol sekali lagi. setelah siap jamil bius supaya kucing itu tidak merasa sakit dan jamil memotong bahagian kulitt yg telah rosak . lepas itu di cuci dnegan BETADIN setelah siap sebelum di bungkus bahagian yg luka di tutup dgn kain bandage. kemudian di balut. beri makan antibiotic dan multivitamin. dan ubat tahan sakit. kemudian di letak dalam kandang dia terus berehat dan tidur.

Kucing ini di namakan SHAKIPAK kerana hamba Allah yg jumpa itu namakan BAPAK. semoga ia sihat dan sembuh. dans emoha hamba Allah itu di berkati Allah kerana sudi menyelamat kucing ytg kotor , busuk , teruk,


MAY BANK BERHAD :
MAY BANK (KUALA LUMPUR MAIN) 
JAMIL BIN ISMAIL ACCOUNT NO: 164016046536 
For oversea Donors Sort Code: (MBBEMYKL)

 BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD 
JKCR ANIMALS CARE 
ACCOUNT NO : 12-122-01-000920-2

No comments:

Post a Comment

You can leave comment.if good and ok i will publish it. if rude or bullshit arios kabaretos lambrados.