Wednesday, May 28, 2014

NANTI JAMILKUCING KATA BODOH ORNAG MARAH.
...

Tapi memang kebanyakanya bodoh. orang kita melayu bela berok hanya untuk gi gunakan sebagai kuli batak ambil buat kelapa atau sengaja jadi bodoh ikat mereka untuk bermain tanpa memperdulikan zahir dan batin mereka. kebanyakan orang bila bela berok di malaysia hanya bela jantan sahaja. mereka tak berfikir mengunakan otak mempelajari tabiat berok.

Berok umpama manusia .mempunya nafsu syawat juga. apabila mencecah umur 3 tahun berok sudah mula mahu. dan kadang kadang melakukan masturbasi. apabila mencecah umur 4-5 tahun dia memerlukan pasangan. jika anda tidak  sediakan bersedialah menerima pendangan berok. adakah orang malaysia terutamanya melayu yg membela berok berfikir semua ini.maaf cakap sorry i don'r t think so.

Sebagai seorang yg menyayangi haiwan, dan membela 2 ekor berok. selama 7 tahun aku bagi beberapa nasihat kepada ko porang terutamanya melayu kampong yg bela berok.

1 ) Bela berok mesti berpasangan jantan dan betina.
2 ) Bawa berok berjalan jalan selalu, jgna shik ikat dna tambat,
3 ) Air bersih mesti sentiasa ada. kerana berok akan membasuh setiap makananmnya terlebih dahulu.
4 ) Jika mahu memberi berok makan selain dari tuanya, jgn tipu atau acah acah. nak bagi bagi terus.
5 ) Jgn menggangu berok kerana kepantasanya tiada manusia boleh tanding
6 ) Jgn memarahi berok jantan di hadapan khalayak ramai.
7 ) selalu memotong kuku tangan dna kaki berok. kerana ia sangat tajam
8) Jika tidak boleh beri  perhatian 100% jgn membela berok.
9) pastikan berok mempunyai nama untuk di panggil dna dia tahu nama siapa yg di panggil.
10) Jgn berkasar dgn kanak kanak di hadapan berok jantan. berok akan cuba menyelamatkan kanak kanak tersebut dari yg mengasarinya.
11) Berok tidak akan mengasari kanak kanak. tetapi jika mereka terpaksa mengasari kanak akank itu adalah kerana cuba menyelamatkan kanak kanak tersebut dari sebagai kekkasaran pada pandnagan mereka,


Apa yang berlako pada lelaki di kampong pagar ubi tapoh kelmarin setelah membaca keratan akhbar yg di berikan kepada saya. ialah. kedua dua berok tersebut ( Mat din dan mamat ) adalah berok jantan. maknanya tiada pasangan betina , dan beliau memarahi seekor berok jantan di hadapan kawanya. tiada perasaan cemburu di antara berok jantan selagi tiada berok betina.

Nasihat saya sebagais eorang pencinta berok. dna membela berok hampir 7 tahun. dari ekcil apa apa yg berlaku jgn salahkan berok. cuba selidik balik apa yg kita tak sediakan atau apa kesalahan yg telah kita lakukan ,

Jamil Bin Ismail@ Jamilkucing Ppkskl Selangor Kuala Lumpur

Rujukan ..

Youtubr ( bbcatlover)
Facebook ( Jamilkucing )
Thumblr ( Jamilkucing )

DONATION FOR ABANDONED ANIMALS!! MAY BANK BERHAD : MAY BANK (KUALA LUMPUR MAIN) JAMIL BIN ISMAIL ACCOUNT NO: 164016046536 For oversea Donors Sort Code: (MBBEMYKL) BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD JKCR ANIMALS CARE ACCOUNT NO : 12-122-01-000920-2

No comments:

Post a Comment

You can leave comment.if good and ok i will publish it. if rude or bullshit arios kabaretos lambrados.